Europa: Meer dan op het eerste gezicht lijkt!

  • Auteur(s)
    Mark Denham
  • Gepubliceerd
  • Lengte
    2 minuten leestijd

Op het eerste gezicht lijkt er weinig reden om optimistisch over Europa te zijn. Maar als je weet waar je moet kijken, is het moeilijk om niet enthousiast te worden. Luister naar wat Mark Denham, Head of European Equities, over kansen in Europa te zeggen heeft.

Beleggers hebben binnen Europa de keuze uit veel topbedrijven

- Mark Denham, Head of European Equities

Ontdek de fondsen die Mark Denham beheert:

Carmignac Portfolio Grande Europe


« Europa staat voor veel uitdagingen, met name discussies over de Italiaanse begroting tussen de Italiaanse overheid en de Europese Commissie. De economische groei in Europa is relatief bescheiden ten opzichte van andere regio's, denk aan een bbp-groei van 1 tot 2%, tegenover 2 of 3% of zelfs meer in de VS en natuurlijk nog veel hogere niveaus in opkomende markten. In Europa profiteren we dus niet van een economische vloed die alle schepen omhoog tilt. En natuurlijk is de brexit-kwestie een grote horde voor Europa. Maar als we het hebben over Europa blijft het een lappendeken van meer dan twintig landen, dus er gebeurt altijd wel wat op politiek of macro-economisch niveau en er is eigenlijk altijd wel een andere uitdaging. Ik denk dat elke belegger in Europese aandelen moet onthouden dat ze investeren in een tijdshorizon van drie tot vijf jaar of langer en dat er sowieso wat volatiliteit rond dat soort gebeurtenissen gaat voorkomen. Maar ik zou zeggen: probeer daar juist van te profiteren in plaats van het je hele denken laten beheersen.

Uiteindelijk willen we beleggen in sterke bedrijven. Sterke bedrijven gaan niet zoveel merken van zulke gebeurtenissen, en we moeten kijken of we neerwaartse volatiliteit juist kunnen omzetten in kansen. De kern van ons beleggen is een focus op bedrijven met de beste vooruitzichten op lange termijn, bedrijven die op eigen kracht kunnen groeien, met duurzame groeimogelijkheden. Om die focus te realiseren hebben we een specifieke beleggingsaanpak, waarbij we ons concentreren op bedrijven die op een duurzame manier hoogst winstgevend zijn gebleken en die ook intern herinvesteren in de ontwikkeling van hun bedrijf voor de toekomst. Dus voor ons gaat het toepassen van ESG-factoren (Environmental, Social and Governance) bij onze beleggingsmethode hand in hand met die beste vooruitzichten voor de lange termijn. Zie het niet als een extra beperking, maar juist als verfijning voor het soort bedrijven waar we naar op zoek zijn.

Laten we niet vergeten dat Europa veel fantastische bedrijven telt, waarvan er ook veel globale marktleiders zijn in hun sector. Als we Europese aandelen in een wereldwijde context plaatsen, zien we de afgelopen jaren juist in andere regio's uitzonderlijke prestaties met name door de opkomst van een aantal techgiganten zoals Amazon en Facebook in de VS en Alibaba en Tencent in de opkomende markten. En ze hebben sommige overzeese markten echt enorm gedragen de afgelopen jaren, daardoor ligt het rendement op die markten ook op hogere niveaus dan in Europa want in Europa zijn er de laatste jaren niet echt zulke wereldwijde giganten opgekomen. Maar het is wel erg gemakkelijk om je daardoor af te laten leiden. Ik denk dat Europa in sommige sectoren échte leiders heeft. Bijvoorbeeld de sector luxegoederen: denk aan bedrijven zoals Hermes, LVMH, Gucci, welke allemaal marktleiders zijn. Europa loopt voorop in hernieuwbare energie: Vestas en Siemens GEMESA zijn de twee grootste producenten van windturbines ter wereld. De fabrikanten van sportartikelen Puma en Adidas behoren ook tot de wereldwijde top in hun sector. Beleggers hebben binnen Europa dus de keuze uit veel topbedrijven. Laten we Europa dus niet al te cynisch bekijken in een wereldwijde context omdat we daar echte wereldleiders kunnen ontdekken, en zoals ik al zei, laten we deze kansen aangrijpen en ons niet af laten leiden door wat er in andere regio's speelt.”