Flash Note
Zeven interessante trends binnen duurzame beleggingen
Een pandemie, oorlog, ongelijkheid en de gestage achteruitgang van het milieu: de wereld gaat gebukt onder een loodzwaar juk. In een dergelijk klimaat is duurzaamheid in het bedrijfsleven en op de financiële markten belangrijker geworden dan ooit tevoren. Daarnaast komen factoren op het gebied van milieu, maatschappij en governance (ESG-factoren) en duurzaam beleggen overal steeds hoger op de agenda te staan.
In deze context bespreekt Lloyd McAllister, Head of Sustainable Investment bij Carmignac, zeven thema's die in zijn ogen dit jaar het discours over duurzaam beleggen zullen domineren.
Trend #1
Een verschuiving van klimaatbeloftes naar tastbare resultaten
De inspanningen voor het wereldwijd terugdringen van broeikasgasemissies schieten schromelijk tekort. Daardoor zal het zwaartepunt in het klimaatdiscours verschuiven van langetermijndoelen naar concrete resultaten, innovatie en technologische oplossingen. Er werden stappen in de goede richting genomen nadat de oorlog in Oekraïne ons er pijnlijk bewust van had gemaakt hoe kwetsbaar energiesystemen kunnen zijn voor geopolitieke risico's. Daardoor komen schaalbare technologieën die de energietransitie kunnen bespoedigen centraal te staan en zal de groei van hernieuwbare energie de verwachtingen blijven overtreffen.
Wij verwachten dat er wat betreft reductiedoelstellingen voor de lange termijn, minder beloftes zullen worden gedaan en dat die doelstellingen afhankelijk zullen worden van de vraag of er expliciete regelgeving komt en of consumenten minder vervuilende producten en diensten gaan kopen, naarmate duidelijk wordt in hoeverre het beoogde resultaat daadwerkelijk behaald gaat worden. Daarnaast verwachten we dat transities van bruin naar groen kritischer gevolgd zullen worden, maar dat deze houding uiteindelijk grotendeels zal plaatsmaken voor berusting zodra beleggers vertrouwder geraken met de duur en complexiteit van de energietransitie.
Dankzij de ongelimiteerde belastingvoordelen uit hoofde van de Amerikaanse Inflation Reduction Act zal de invoering van schone technologie in de Verenigde Staten sterk versnellen. Ook van toezichthouders uit de EU en centrale banken verwachten we meer regelgeving en maatregelen, in de trant van het mechanisme voor koolstofgrenscorrectie (Carbon Border Adjustment Mechanism of "CBAM") van de EU.
Trend #2
'Long in technologie, short in olie' stelt niet meer tevreden
Sinds de vorige crisis was geld goedkoop en werd groei royaal beloond. Het was dus eenvoudig om zich duurzaam voor te doen. In dit klimaat groeide 'long in tech, short in energie' uit tot dé blauwdruk voor een duurzame portefeuille – voornamelijk doordat er hiervoor weinig eenvoudig meetbare maatstaven voor negatieve externe impact zoals koolstofuitstoot bestonden en doordat dergelijke portefeuilles blootstelling boden aan baanbrekende technologieën die de levensstandaard verhoogden. Wij geloven niet dat deze ietwat oppervlakkige benadering zal blijven werken, omdat beleggers hogere verwachtingen koesteren, regelgeving wordt aangescherpt en het marktklimaat verandert.
Trend #3
Bestaande definities onder de loep
Duurzaam beleggen is de afgelopen jaren ontaard in een juridisch moeras door de introductie van de Europese Verordening betreffende informatieverschaffing over duurzaamheid in de financiëledienstensector (de SFDR) en de Taxonomieverordening. Toezichthouders en wetgevers brachten de voorbije jaren door met het ontwarren van de wisselwerking tussen financiële, ecologische en sociale systemen en verschillende beleggingsdoelstellingen. Nu het fundament er ligt, zullen ze hierna onder de loep nemen hoe vermogensbeheerders de kleine lettertjes ervan hebben geïnterpreteerd.
Trend #4
Groeiende verwachtingen voor fiduciaire plicht en materialiteit
De fiduciaire plicht wordt steeds vaker uitgelegd in termen van het welzijn van aandeelhouders in plaats van het vermogen van aandeelhouders. Tegelijkertijd wint ook de trend van stakeholderkapitalisme gestaag terrein. Dit betekent dat er steeds vaker wordt verwacht dat vermogensbeheerders het concept van dubbele materialiteit in hun denkwijze integreren: hierbij wegen ze af in hoeverre de resultaten van een bedrijf beïnvloed worden door ecologische en sociale kwesties én meten ze de impact van het betreffende bedrijf op milieu en maatschappij.
Trend #5
Politisering van ESG
In de Verenigde Staten hebben politici uit beide kampen het vuur op ESG geopend. Naar de mening van rechtse politici komt ESG voort uit een groep politieke intriganten die de markten verstoort en financiering wegleidt van kritieke sectoren zoals energie en defensie. Linkse politici beschouwen ESG als het nieuwste slinkse snufje van Wall Street om via greenwashing hogere vergoedingen te kunnen aanrekenen. Toegegeven, in hun argumentatie geven ze de werkelijkheid regelmatig verkeerd of te zeer vereenvoudigd weer, maar als de kritiek objectiever en realistischer wordt, zien wij dat als gunstig. Hoe meer de kritiek aanzwelt, des te meer vermogensbeheerders namelijk genoodzaakt zijn hun benadering te blijven verbeteren en nóg transparanter te worden.
Hoewel de ESG-realiteit in de politieke geruchtenmolen vaak ten onrechte wordt gedemoniseerd, verwachten we dat dergelijke argumenten zullen blijven rouleren in de media. Dat zorgt voor verwarring bij cliënten, en vermogensbeheerders moeten dus helder zijn over hun beleggingsfilosofie en -benadering.
Trend #6
De renaissance van de groeistop
De twee belangrijkste economische theorieën op het gebied van duurzaamheid zetten in op een groeistop of op groene groei. Volgens het groene-groeikamp kunnen we op groei van traditionele maatstaven zoals het bbp inzetten en tegelijkertijd acceptabele standaarden voor de wereldwijde broeikasgasuitstoot en levensstandaarden realiseren. Het kamp dat pleit voor een groeistop, is ervan overtuigd dat we op termijn alleen onder een ecologisch plafond kunnen blijven als het grondstoffenverbruik drastisch wordt beperkt. In de loop van 2022 trad de groeistop-theorie steeds meer op de voorgrond, omdat groene groei als niet doeltreffend werd ervaren.
Tenzij de absolute wereldwijde milieuverontreiniging een dalende lijn inzet – wat wij als onwaarschijnlijk beschouwen – wint de groeistop-theorie waarschijnlijk langzaam terrein in het bredere economische discours en in de beleidsvorming van overheden. Bedrijven die in aanzienlijke mate zijn blootgesteld aan zaken die als verschijningsvormen van 'overconsumptie' worden gezien, zoals fast fashion en wegwerpplastic, zullen kunnen rekenen op meer aandacht van toezichthouders, consumenten en klanten.
Trend #7
Verbreding van de agenda
ESG stond in 2022 vooral in het teken van klimaatgerelateerde regelgeving en de regulering van de financiële markten. Wij zijn ervan overtuigd dat de scope zal worden uitgebreid naar bredere thema's, zoals biodiversiteit en de natuurlijke grenzen van de aarde, in plaats van concrete milieumaatstaven en maatschappelijke kwesties zoals voedselveiligheid, antibioticaresistentie en monopolies.