Diepe duik in vastrentende markten

[Management Team] [Author] Thozet Kevin
Auteur(s)
Gepubliceerd
4 november 2024
Leestijd
1 minuten leestijd

Het macro-economische klimaat

Na 2023, dat een terugkeer naar positieve prestaties over het hele vastrentende spectrum liet zien, heeft het prestatieniveau in 2024 dezelfde trend gevolgd. De rendementen op staatsobligaties van kernlanden aan beide zijden van de Atlantische Oceaan waren lager dan de carry - hoewel deze markten iets van hun diversificatie-attributen hebben teruggewonnen (d.w.z. ze presteerden goed toen dat het meest nodig was, in tijden van marktstress). De rendementen in de kredietmarkten - zoals gemeten door indices - zijn in grote lijnen gelijk aan de carry die aan het begin van het jaar was ingebed. De belangrijkste uitschieter was de lokale schuld van opkomende markten (EM), die dit jaar minder heeft opgebracht dan contanten ondanks het feit dat de rendementen aan het begin van het jaar dicht bij de dubbele cijfers lagen.

YTD rendement van de belangrijkste obligatie-indexen (op 23/10/2024)

US Treasuries (10-year)+1.19%4.25%+37 bps
Germany (10-year)-0.08%2.30%+28 bps
EUR Credit Investment Grade +3.93%103 bps-32 bps
EUR Credit High Yield+7.29%325 bps-70 bps
EM Sovereign Debt Hard Currency (USD)+5.79%344 bps-40 bps
EM Sovereign Debt Local (USD)+0.16%6.39%+20 bps
Bron: Bloomberg, 23/10/2024.

Wat het economische traject betreft, liggen we nog steeds op koers voor een zachte landing van de wereldeconomie, met een bbp-groei die zich de komende maanden naar verwachting zal stabiliseren op ongeveer 2,5% dankzij de veerkracht van de Amerikaanse consument en een gesynchroniseerde cyclus van renteverlagingen.

Deze stabilisatie zal verder worden ondersteund door de voortdurende desinflatie in zowel de Verenigde Staten als wereldwijd, die eindelijk is uitgemond in een langverwachte, gesynchroniseerde versoepelingscyclus.

Bovendien zet de Chinese regering de deur open voor achterstallige monetaire en fiscale stimuleringsmaatregelen, waarmee ze de goede kant op gaat. Er zijn steeds meer tekenen dat Beijing een "fiscale put" toevoegt aan zijn "monetaire put". Concreet gesproken pakt de Chinese regering eindelijk de koe bij de horens - wat ook positieve overloopeffecten kan hebben op andere opkomende markten en Europa.

Dit zal een welkome steun zijn, aangezien de door Brussel opgelegde bezuinigingen de economische groei zullen schaden, met name in Frankrijk en Italië. En de verlaging van de beleidsrente door de Europese Centrale Bank tot ongeveer 2% zal niet genoeg zijn voor een duurzame opleving van de economie.

Een afwachtende reactie van de centrale banken, de fiscale put van China en de dalende inflatie in de eurozone leggen allemaal een bodem onder de vertraging van de mondiale groei.

Overzicht van vastrentende beleggingscategorieën

Hieronder geven we een diepgaand overzicht van elke beleggingscategorie in het vastrentende universum:

De wereldwijde en in toenemende mate gesynchroniseerde cyclus van monetaire versoepeling wint aan kracht. De vastrentende markten verwachten dat de beleidsrente in de eurozone het komende jaar zal dalen tot bijna 2,0%, terwijl de rente op langlopende staatsobligaties momenteel op 2,25% staat. In de Verenigde Staten zal de beleidsrente naar verwachting iets onder de 3,5% uitkomen, terwijl het rendement op 10-jaars Treasuries slechts 0,7% hoger ligt, op 4,2%.

Dit klimaat vraagt om enige voorzichtigheid bij langlopende staatsobligaties. Er is nog steeds een groot aanbod van deze obligaties en centrale banken verlagen proactief de rente om schade aan hun economieën te voorkomen. Omdat er nog steeds kwantitatieve verkrapping plaatsvindt (waardoor de vraag naar obligaties verder afneemt), bestaat er een risico op opwaartse druk op de rente op staatsobligaties. Bovendien lijkt een zekere mate van inflatiepremie gerechtvaardigd, aangezien centrale banken hun beleidsrente verlagen, ook al is de inflatie nog niet teruggekeerd naar de doelstelling van 2%.

Staatsobligaties met een kortere looptijd lijken daarentegen aantrekkelijker. Als de vrees voor een ernstiger economische vertraging weer de kop opsteekt, zouden de markten een agressievere bezuinigingscyclus inprijzen, waardoor de kortetermijnrendementen zouden dalen. Deze "put" van de centrale bank op het cyclische risico is een van de redenen waarom wij de voorkeur geven aan bedrijfsobligaties en opkomende markten als risicovolle activa.

In de Verenigde Staten denken we dat de rentecurve van staatsobligaties steiler zal blijven worden, zelfs nog meer gezien de uitslag van de Amerikaanse verkiezingen. In de eurozone drukken de versnelde desinflatie - waardoor de inflatie eindelijk onder de drempel van 2% uitkomt - en de door Brussel opgelegde bezuinigingsmaatregelen in Italië en Frankrijk de bbp-groei. Dit zou moeten leiden tot lagere rendementen op kernobligaties over de hele curve.

Wat staatsobligaties uit ontwikkelde markten betreft, zijn beleggers eraan herinnerd dat deze markten niet alleen een renteverhaal zijn, maar dat spreads er ook toe doen. Zorgen over oplopende begrotingstekorten, met name in Frankrijk, zijn aan het licht gekomen. Daarom raden wij aan om over de hele linie voorzichtig te zijn met de spreads van staatsobligaties in de eurozone - vooral in Frankrijk.

De kredietmarkten bieden een tegengif voor de hierboven beschreven configuratie van de rentecurve voor staatsobligaties. De creditspreadcurve helt positief over het hele looptijdenspectrum, waardoor beleggers de negatieve helling in staatsobligaties kunnen verzachten en de rendementscurve voor bedrijfsobligaties veel aantrekkelijker wordt.

Technische factoren zijn ook ondersteunend. De instroom in deze beleggingscategorie is enorm geweest, vooral in strategieën die minder gevoelig zijn voor mark-to-market (zoals fondsen met een beoogde looptijd) en waar de activa dus minder volatiel zijn. De uitgifte is vertraagd, maar blijft stevig. Het aantal rijzende sterren is voor het vierde jaar op rij positief.

Ten slotte (en dat is het belangrijkste) lijken ook de fundamentals beter georiënteerd. De economische groei vertoont tekenen dat het dieptepunt misschien wel is bereikt, gezien het feit dat zowel de put van de Federal Reserve als de Chinese put terug zijn. De verwachte dalende kapitaalkosten en soepelere leennormen suggereren dat de wanbetalingspercentages zullen stabiliseren (in de buurt van 4%). Daarnaast wijst het uitbodemen van de economische groei ook op een gunstiger winstklimaat.

Daarom zijn we positief over krediet en de fundamentals, mede dankzij de carry (die varieert van 3,5% tot 6,4% voor segmenten in euro). Het grootste nadeel heeft te maken met de waarderingsniveaus; de credit spreads lijken naar historische maatstaven relatief krap.

Wij zijn van mening dat lokale EM-obligaties nog steeds zeer aantrekkelijke voor risico gecorrigeerde rendementen bieden in het segment van de wereldwijde staatsobligaties. Lokale EM-obligaties zouden moeten profiteren van een aantrekkelijke carry - 6,4% op indexniveau - en van het potentieel voor waardestijging van obligaties nu de Federal Reserve aan zijn verlagingscyclus begint, waardoor centrale banken in de EM de rente agressiever kunnen verlagen dan momenteel is ingeprijsd.

Wij denken dat de reële rente te hoog is in deze economieën, waar de desinflatie verder gevorderd is dan in de ontwikkelde wereld.

EM-emittenten bieden aantrekkelijke beleggingsthema's in de huidige omgeving en zorgen voor een waardevolle decorrelatie, omdat lokale EM-schuld de neiging heeft om onafhankelijk van de verhalen over risk-on/risk-off te bewegen (in tegenstelling tot schulden in harde valuta en valutamarkten).

Toch zal zorgvuldige selectie de sleutel zijn. In meer dan 60% van de EM-landen ligt de inflatie nog steeds boven de doelstelling of het doelbereik van de centrale bank. De centrale banken van landen als Brazilië en Mexico hebben veel speelruimte om de economische groei te ondersteunen als de vooruitzichten slechter worden, aangezien de reële rente daar momenteel tussen de 5% en 6% ligt.

De inflatieverwachtingen zijn gedaald door de aanhoudende desinflatie. De 10-jaars inflatieverwachtingen in de eurozone zijn voor het eerst sinds de piek van twee jaar geleden zelfs onder de drempel van 2% gezakt. Dit (naast andere factoren) heeft geleid tot de eerste renteverlagingen door alle centrale banken van de G7, op één na.

Maar door nu de rente te verlagen, terwijl de inflatiedruk in verschillende delen van de economie aanwezig blijft, zaaien centrale banken dan niet de kiem voor toekomstige inflatie?

De Federal Reserve verlaagt de rente en geeft aan dat ze aan een versoepelingscyclus begint, ook al laten indicatoren zien dat de groei van het Amerikaanse bbp meer dan 3% bedraagt - dus ruim boven het potentieel. China lijkt bereid om zijn economie drastischer te stimuleren, wat eindelijk ook de traditionele, echte cyclische stimulans inhoudt. En of het nu gaat om tarieven of stakingen, er hangt een zweem van eind jaren zeventig in de lucht.

In dit klimaat geven we de voorkeur aan reële rentes boven nominale rentes - d.w.z. we geven de voorkeur aan inflatie gerelateerde obligaties boven nominale obligaties, evenals aan strategieën om de inflatie break-even te verbreden.

Carmignac Vastrentend gamma

De kracht van een flexibele aanpak op lange termijnMeer ontdekken

Recente analyses

Obligatie strategie13 september 2024Nederlands

Samenvoeging van 'Flexible Allocation 2024' met 'Flexible Bond' binnen 'Carmignac Portfolio'

2 minuten leestijd
Meer informatie
Dit document is een uitgave van Carmignac Gestion S.A., een door de Autorité des Marchés Financiers (AMF) in Frankrijk erkende maatschappij voor portefeuillebeheer, en van haar Luxemburgse dochter Carmignac Gestion Luxembourg, S.A., een door de Commission de Surveillance du Secteur Financier (CSSF) erkende maatschappij voor portefeuillebeheer, krachtens artikel 15 van de Luxemburgse wet van 17 december 2010. "Carmignac is een gedeponeerd handelsmerk. "Beleggen in uw belang' is een slogan die verbonden is aan het Carmignac-handelsmerk. Dit document vormt geen advies over een belegging of arbitrage van effecten of enig ander vermogensbeheer- of beleggingsproduct of -dienst. De informatie en meningen in dit document houden geen rekening met de specifieke individuele omstandigheden van beleggers en mogen nooit worden geïnterpreteerd als juridisch, fiscaal of beleggingsadvies. De informatie in dit document kan onvolledig zijn en kan zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd. Dit document mag niet geheel of gedeeltelijk worden gereproduceerd zonder voorafgaande toestemming. Dit document is opgesteld door Carmignac Gestion, Carmignac Gestion Luxembourg of Carmignac UK Ltd en wordt in het Verenigd Koninkrijk verspreid door Carmignac Gestion Luxembourg).