Brief van Edouard Carmignac
[Management Team] [Author] Carmignac Edouard

Brief van Edouard Carmignac

Edouard Carmignac schrijft over actuele economische, politieke en maatschappelijke aangelegenheden.

Paris, 8 oktober 2024

Geachte beleggers,

Al sinds begin 2023 ben ik optimistisch, met een kleine slag om de arm. Vooralsnog hebben de beurzen me nog geen reden gegeven om hierop terug te komen. Na de bescheiden stijging in het afgelopen kwartaal koersen wereldwijde aandelen inmiddels ruim 17% hoger dan aan het begin van het jaar. De vraag rijst of risicovolle activa op dit niveau nog wel voldoende stijgingspotentieel hebben om interessant te zijn. De manier waarop de belangrijkste punten van onzekerheid zich ontwikkelen, sterkt ons in onze overtuigingen voor de lange termijn. We denken dat onze standpunten ook de komende tijd door de praktijk worden gestaafd.

De rente heeft een dalende lijn ingezet. Er zijn gegronde redenen om zich zorgen te maken over de houdbaarheid van de hoge wereldwijde schuldenlast. Maar zoals ik al meermaals heb benadrukt, heeft het Westen een zeer lage economische pijngrens. Het is dus ondenkbaar dat de reële rente (dat is de rente na aftrek van de inflatie) nog lang zo hoog blijft. Het is dan ook geen verrassing dat Jerome Powell en Christine Lagarde allebei de beleidsrente verlagen en aangeven dit te blijven doen, hoewel de inflatie in beide regio's de streefwaarde nog niet heeft bereikt. Dit standpunt van de centrale banken zorgt niet alleen voor waardestijgingen op de beurzen, maar bevordert ook de economische bedrijvigheid. Monetaire beleidssteun is des te harder nodig aangezien er begrotingstechnisch nauwelijks ruimte is om te manoeuvreren na de excessen van de tijd waarin het credo 'whatever it takes' was. Verschillende Europese landen, waaronder Frankrijk, zijn zelfs verplicht hun begrotingstekorten te verkleinen.

Europa piept en kraakt. Bij de recente Europees Parlementsverkiezingen kwam pijnlijk aan het licht dat het bestuur van de Europese Unie is verzwakt nu sterkhouders Frankrijk en Duitsland hun grip verliezen. In mijn vorige brief sprak ik de hoop uit dat Mario Draghi – die over een onmiskenbaar intellectueel gezag en indrukwekkende onderhandelingsvaardigheden beschikt – benoemd zou worden tot Voorzitter van de Europese Commissie. Hoewel zijn herstelplan voor de eurozone wel media-aandacht kreeg, was de herbenoeming van Ursula von der Leyen desondanks een teleurstelling, hoewel het zeker van lef getuigd dat ze commissarissen heeft aangesteld die zich niet per se blindstaren op regelgeving. Het Europese concurrentievermogen moet verbeterd worden door de arbeidskosten te drukken en industriebeleid in te voeren waarmee de continu groeiende achterstand in de ontwikkeling van disruptieve technologieën als artificiële intelligentie en biotechnologie kan worden ingehaald.

Amerikaanse verkiezingen en geopolitieke ontwikkelingen. Ik ga niet speculeren over wie de volgende Amerikaanse president wordt. Het lijkt namelijk uit te draaien op een fotofinish en er zijn nog volop onzekerheden in het spel. Maar we mogen niet vergeten dat de rentabiliteit in het Amerikaanse bedrijfsleven kan gaan variëren door begrotingstechnische verschillen in de gepresenteerde verkiezingsprogramma's. Analisten zijn het erover eens dat de winstramingen 5% hoger uitvallen onder een nieuwe regering-Trump, terwijl er verwacht worden dat deze juist 5% lager uitvallen onder Kamala Harris. De kans dat deze kandidaten grootschalige hervormingen kunnen doorvoeren blijft echter miniem, aangezien het vrij onwaarschijnlijk is dat een van beide partijen een meerderheid in de Senaat én het Huis van Afgevaardigden weet te bemachtigen. De geopolitieke impact van de kandidaten kan echter ingrijpender zijn. Het isolationisme dat Donald Trump in het vooruitzicht stelt, zou de steun voor Oekraïne ondermijnen en de handelsoorlog met China verder aanwakkeren, terwijl onvoorwaardelijke steun voor Israël de spanningen in het Midden-Oosten en op de oliemarkt zou doen oplaaien. Het is overduidelijk dat Europa in deze scenario's kwetsbaar is. Desondanks blijf ik ervan uitgaan dat een grootschalig conflict uitblijft, juist doordat de betrokken partijen zo onderling afhankelijk zijn.

En hoe ziet het er voor de markten uit? Hoewel de dalende rente onmiskenbaar gunstig is, moeten beleggingsportefeuilles uiterst zorgvuldig worden samengesteld vanwege de huidige waarderingen en gebieden van onzekerheid. De renteverlagingen door centrale banken werken niet per se door in de lange rente totdat de afname van de inflatiedruk een blijvend karakter heeft gekregen. Bovendien kan de teleurstelling over bedrijven die vatbaar zijn voor de afzwakkende mondiale vraag ook niet worden weggenomen door die renteverlagingen. Onze voorkeur blijft dan ook uitgaan naar aandelen met goed voorspelbare resultaten, waarbij we flink inzetten op sleutelspelers in de AI-sector, en langlopende vastrentende obligaties mijden. Tot slot wordt onze blootstelling aan goud positief beïnvloed door de verruiming van het monetair beleid en de ophoping van geopolitieke risico's.

Met deze voorzichtige woorden wil Ik hiermee afsluiten. Hartelijke groeten.

Édouard Carmignac signature name

Archieven

Brief van Edouard Carmignac

21 januari 2025
Brief van Edouard Carmignac

Brief van Edouard Carmignac

20 juni 2024
Brief van Edouard Carmignac

Brief van Edouard Carmignac

8 april 2024
Brief van Edouard Carmignac
De hierboven verstrekte informatie mag geheel noch gedeeltelijk worden gereproduceerd, verspreid of doorgegeven zonder voorafgaande toestemming van de beheermaatschappij. Het betreft hier geen lidmaatschap noch een beleggingsadvies. De hier verstrekte informatie is mogelijk niet volledig en kan zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd.