Carmignac Sécurité: Brief van de Fondsbeheerders

Gepubliceerd
14 oktober 2024
Leestijd
3 minuten leestijd
+1.97%Performance van het fonds in het derde kwartaal versus +2,16% voor zijn referentie-indicator1 (AW EUR Acc Share class).
+4.36%Performance van het fonds op jaarbasis versus +2,52% voor zijn referentie-indicator1 (AW EUR Acc Share class).
1e kwartielvan zijn Morningstar-categorie over 1, 3, 5 en 10 jaar Morningstar-categorie: EUR Gediversifieerde obligaties - korte termijn (Aandelenklasse AW EUR Acc).

In het derde kwartaal van 2024 behaalde Carmignac Sécurité een rendement van +1,97%, terwijl zijn referentie-indicator1 +2,16% liet optekenen.

Wat gebeurde er op de vastrentende markten tijdens het kwartaal?

Het derde kwartaal was een vruchtbaar kwartaal voor de vastrentende markt, aangedreven door alle performance drivers ervan, namelijk duration, credit spreads en carry. Carmignac Sécurité heeft hier duidelijk van geprofiteerd dankzij zijn "barbell"-strategie, die een blootstelling aan vastrentende markten (gemiddelde duration rond 2) en geldmarkten (bijna 20% van de activa onder beheer) combineert met een allocatie aan kredietmarkten (ongeveer 2/3 van de activa onder beheer), terwijl het een gemiddelde carry van meer dan 4% op jaarbasis behoudt. Sinds het begin van het jaar bedroeg het nettorendement van het fonds 4,36%, vergeleken met 2,52% voor zijn referentie-indicator. Tegelijkertijd is de volatiliteit van het fonds aanzienlijk gedaald, tot een niveau op 1 jaar in de buurt van 1,5%.

"De tijd is gekomen om het monetaire beleid aan te passen". Dat waren de woorden van Jerome Powell op 23 augustus tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de Federal Reserve in Jackson Hole. Ze volgen op drie maanden waarin de kerninflatie onder de doelstelling van 2% is gezakt. Bovenal volgen ze op een sneller dan verwachte stijging van het heilige Amerikaanse werkloosheidscijfer, van 3,4% naar 4,3%. Na 2 jaar van restrictieve rentetarieven om de hoge inflatie te bestrijden, is de Fed van toon veranderd en zet zich nu in om "alles te doen wat in haar macht ligt om een sterke arbeidsmarkt te ondersteunen". Tegen deze achtergrond maakte de Federal Reserve een bliksemsnelle start met de renteverlagingscyclus door de rente met 0,50% te verlagen, waardoor de markten een snelle terugkeer naar de neutrale rente verwachtten - volgens de Fed rond 3% - wat leidde tot een versteiling van de Amerikaanse rentecurve en een algemene daling van de korte rente in de ontwikkelde landen. De 2-jaarsrente in de VS daalde in het afgelopen kwartaal met 1,10%, tegenover 0,60% voor de 10-jaarsrente.

De Europese rente was geen uitzondering. De Duitse 2-jaarsrente verloor bijna 0,80%, vergeleken met 0,40% voor de 10-jaarsrente. Hoewel de inflatie in de dienstensector hardnekkig hoog blijft door de inertie van de loonstijging, blijft de algemene inflatie dalen en dook ze in september zelfs onder de 2%. En in tegenstelling tot de VS, waar de groei krachtig blijft, heeft de ECB het herstelpotentieel van de Europese groei naar beneden moeten bijstellen, na 5 trage kwartalen. Voorspellende indicatoren tonen pessimistische managers voor de toekomst en Duitse instellingen hebben hun groeiprognose voor 2024 naar nul moeten bijstellen, na een negatief 2023. De ECB heeft dus de weg vrijgemaakt voor een versnelling van de renteverlagingen, van een kwartaaltempo naar opeenvolgende verlagingen, waarschijnlijk tot het neutrale percentage van rond 2%, met het risico dat ze, in tegenstelling tot de Fed, eerder meer dan minder zal moeten doen, gezien de zwakke groei en de afnemende begrotingssteun.

Kredietmarges hebben volop geprofiteerd van deze cocktail van veerkrachtige groei, normaliserende inflatie, terugtrekking van restrictief monetair beleid en aantrekkelijke absolute rentetarieven. De 10-jaars rente van Italië is nu 1,2% hoger dan die van Duitsland, vergeleken met 1,5% aan het begin van het kwartaal. Investment-grade corporates hebben een spread ten opzichte van Duitsland van 1,1%, tegen 1,2% in juni, en high-yield ratings van 3,6% tegen 3,8%. Frankrijk is een van de weinige uitzonderingen op de verkrapping, vanwege de politieke en budgettaire impasse waarin geen duidelijke uitweg is op de korte tot middellange termijn. Het fonds heeft zeer weinig blootstelling aan dit land, behalve monetaire, en is beperkt tot specifieke bedrijven.

Vooruitzichten & positionering

Het klimaat zal waarschijnlijk zeer gunstig blijven voor Carmignac Sécurité, dat nog steeds een zeer aantrekkelijk rendement tot einde looptijd heeft van meer dan 4%, dicht bij het niveau van begin dit jaar. Het opkomende "zachte landing"-scenario is het scenario waarin de portefeuille het best presteert, met een combinatie van dalende rentevoeten en veerkrachtige kredietmarkten. Het laatste kwartaal van het jaar blijft echter vol valkuilen: een gloeiende geopolitieke context, onzekere en verdeeldheid zaaiende Amerikaanse verkiezingen en het risico van executie door centrale banken, om maar een paar bedreigingen te noemen... Daarom houden we vast aan een "halter"-strategie waarbij bijna twee derde van de activa van het fonds is belegd in bedrijfsobligaties met goede ratings en korte looptijden. Dit wordt gecompenseerd door een gematigde duration van bijna 2, een blootstelling van bijna 20% aan geldmarkten, kredietbescherming via de iTraxx Xover-index en inflatiestrategieën (via breakevens en reële rentes).

Bron: Carmignac, Bloomberg, 30/09/2024. Performance van de aandelenklasse AW EUR acc ISIN-code: FR0010149120. 1Referentie-indicator: ICE BofA ML 1-3 jaar All Euro Government Index. In het verleden behaalde resultaten zijn niet noodzakelijkerwijs indicatief voor toekomstige resultaten. Het rendement kan stijgen of dalen als gevolg van valutaschommelingen. De rendementen zijn exclusief kosten (exclusief eventuele instapvergoedingen die door de distributeur in rekening worden gebracht).

Carmignac Sécurité

Flexibel fonds, lage looptijd om te profiteren van de Europese marktenOntdek de pagina van het Fonds

Carmignac Sécurité AW EUR Acc

ISIN: FR0010149120
Aanbevolen minimale beleggingstermijn
2 jaar
SFDR-fondscategorieën**
Artikel 8
Risicoschaal*
2

*Risicocategorie van het KID (essentiële-informatiedocument) indicator. Risicocategorie 1 betekent niet dat een belegging risicoloos is. Deze indicator kan in de loop van de tijd veranderen. **De Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR) 2019/2088 is een Europese verordening die vermogensbeheerders verplicht hun fondsen te classificeren zoals onder meer: artikel 8 die milieu- en sociale kenmerken bevorderen, artikel 9 die investeringen duurzaam maken met meetbare doelstellingen, of artikel 6 die niet noodzakelijk een duurzaamheidsdoelstelling hebben. Voor meer informatie, bezoek: https://eur-lex.europa.eu/eli/reg/2019/2088/oj?locale=nl.

Voornaamste risico's van het Fonds

Rente: Renterisico houdt in dat door veranderingen in de rentestanden de netto-inventariswaarde verandert.Krediet: Het kredietrisico stemt overeen met het risico dat de emittent haar verplichtingen niet nakomt.Kapitaalverlies: De portefeuille geniet geen enkele garantie of bescherming van het belegde kapitaal. Kapitaalverlies treedt op bij de verkoop van een deelnemingsrecht tegen een lagere prijs dan de aankoopprijs.Wisselkoers: Het wisselkoersrisico hangt samen met de blootstelling, via directe beleggingen of het gebruik van valutatermijncontracten, aan andere valuta’s dan de waarderingsvaluta van het Fonds.
Het fonds houdt een risico op kapitaalverlies in.

Kosten

ISIN: FR0010149120
Instapkosten
1,00% van het bedrag dat u betaalt wanneer u in deze belegging instapt. Dit is het hoogste bedrag dat u in rekening zal worden gebracht. Carmignac Gestion rekent geen instapkosten. De persoon die u het product verkoopt, informeert u over de daadwerkelijke kosten.
Uitstapkosten
Wij brengen voor dit product geen uitstapkosten in rekening.
Beheerskosten en andere administratie - of exploitatiekos ten
1,11% van de waarde van uw belegging per jaar. Dit is een schatting op basis van de feitelijke kosten over het afgelopen jaar.
Prestatievergoedingen
Er is geen prestatievergoeding voor dit product. 
Transactiekosten
0,24% van de waarde van uw belegging per jaar. Dit is een schatting van de kosten die ontstaan wanneer we de onderliggende beleggingen voor het product kopen en verkopen. Het feitelijke bedrag zal varieert naargelang hoeveel we kopen en verkopen.

Rendement

ISIN: FR0010149120
Carmignac Sécurité1.71.12.10.0-3.03.62.00.2-4.84.1
Referentie-indicator1.80.70.3-0.4-0.30.1-0.2-0.7-4.83.4
Carmignac Sécurité+ 1.0 %+ 1.1 %+ 0.9 %
Referentie-indicator+ 0.2 %- 0.1 %- 0.0 %

Bron: Carmignac op 30 sep. 2024.
In het verleden behaalde resultaten zijn geen garantie voor de toekomst. De resultaten zijn netto na aftrek van kosten (inclusief mogelijke in rekening gebrachte instapkosten door de distributeur) .

Recente analyses

Obligatie strategie13 september 2024Nederlands

Samenvoeging van 'Flexible Allocation 2024' met 'Flexible Bond' binnen 'Carmignac Portfolio'

2 minuten leestijd
Meer informatie
Obligatie strategie18 april 2024Nederlands

Carmignac Sécurité: 35 jaar lang regelmatig rendement en beperkte volatiliteit

2 minuten leestijd
Meer informatie
Obligatie strategie14 november 2023Nederlands

Obligatiefondsen met een vaste looptijd treden op de voorgrond

4 minuten leestijd
Meer informatie

Belangrijke wettelijke informatie

Reclame. Raadpleeg het document essentiële informatiedocument /prospectus voordat u een beleggingsbeslissing neemt. Dit document is bestemd voor professionele cliënten.

Dit document mag zonder voorafgaande toestemming van de Beheermaatschappij niet geheel of gedeeltelijk worden gereproduceerd. Het is geen aanbod tot inschrijving, noch een beleggingsadvies. Het is niet bedoeld als boekhoudkundig, juridisch of fiscaal advies, en mag derhalve ook niet als zodanig worden beschouwd. Het is uitsluitend ter informatie aan u verstrekt en het mag niet als betrouwbaar meetinstrument worden gezien voor het beoordelen van de verdiensten van het beleggen in effecten of belangen waaraan in dit document wordt gerefereerd, noch mag het voor andere doeleinden worden gebruikt. De in dit document opgenomen informatie kan onvolledig zijn en kan zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd. Deze informatie dateert van de datum waarop dit document is geschreven en is afkomstig van zowel bedrijfseigen als niet-bedrijfseigen bronnen die Carmignac betrouwbaar acht, maar is niet per se compleet en gegarandeerd nauwkeurig. Carmignac als organisatie, haar management en individuele medewerkers garanderen geenszins de nauwkeurigheid en betrouwbaarheid van deze informatie en stellen zich op generlei wijze aansprakelijk voor vergissingen en weglatingen (ook niet in geval van nalatigheid, van wie dan ook).

In het verleden behaalde resultaten zijn geen garantie voor de toekomst.

De resultaten zijn netto na aftrek van kosten (inclusief mogelijke in rekening gebrachte instapkosten door de distributeur). Als gevolg van wisselkoersschommelingen kan het rendement van aandelenklassen waarvan het wisselkoersrisico niet is afgedekt, stijgen of dalen.
Verwijzingen naar bepaalde waarden of financiële instrumenten zijn voorbeelden van beleggingen die in de portefeuilles van de fondsen van Carmignac aanwezig zijn of waren. Deze verwijzingen hebben niet tot doel om directe beleggingen in die instrumenten aan te moedigen en zijn geen beleggingsadvies. De Beheermaatschappij is niet onderworpen aan het verbod op het uitvoeren van transacties met deze instrumenten voorafgaand aan de verspreidingsdatum van de informatie. De portefeuilles van de fondsen van Carmignac kunnen op ieder moment worden gewijzigd.

De verwijzing naar een positionering of prijs, is geen garantie voor de resultaten in de toekomst van de UCIS of de manager. De aanbevolen beleggingshorizon is een minimale horizon en geen aanbeveling om uw beleggingen aan het einde van deze periode te verkopen.

​​Morningstar Rating™ : © Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden. De informatie in dit document is eigendom van Morningstar en/of zijn informatie leveranciers, mag niet gekopieerd of verspreid worden en wordt niet gegarandeerd als zijnde exact, volledig of geschikt op dit moment. Morningstar noch zijn informatieleveranciers zijn verantwoordelijk voor eventuele schade of verliezen als gevolg van het gebruik van deze informatie.

Voor bepaalde personen of landen kan de toegang tot de fondsen aan beperkingen onderhevig zijn. Dit document richt zich niet tot personen die vallen onder een rechtsgebied waar (vanwege de nationaliteit of woonplaats van de desbetreffende persoon of om andere redenen) de informatie in dit document of de beschikbaarheid daarvan verboden is. Personen voor wie een dergelijk verbod geldt, hebben geen toegang tot deze informatie. Welke belastingen er worden geheven, hangt van de situatie van het individu af. De fondsen zijn niet geregistreerd voor de retailmarkt in Azië, Japan en Noord-Amerika, en zijn niet geregistreerd in Zuid-Amerika. Carmignac Fondsen zijn in Singapore als buitenlandse belegging met beperkende voorwaarden geregistreerd (uitsluitend voor professionele cliënten). De fondsen zijn niet geregistreerd in het kader van de Amerikaanse Securities Act van 1933. In overeenstemming met de Amerikaanse Regulation S en de FATCA mag het fonds niet ten gunste van of uit naam van een "U.S. person" direct of indirect aangeboden of verkocht worden. Bij de beslissing om in het gepromote fonds te beleggen moet rekening worden gehouden met alle kenmerken of doelstellingen ervan zoals beschreven in het prospectus. Het prospectus, de KID, de NIW en de jaarlijkse periodieke verslagen van het fonds zijn beschikbaar op www.carmignac.com, of op aanvraag bij de Beheermaatschappij. De risico's, vergoedingen en lopende kosten zijn beschreven in de KID (Essentiële informatiedocument). De KID dient voorafgaand aan iedere inschrijving aan de inschrijver beschikbaar te worden gesteld. De inschrijver dient de KID te lezen. Beleggers kunnen hun kapitaal gedeeltelijk of geheel verliezen aangezien het fondskapitaal niet wordt gegarandeerd. Aan de fondsen is een risico van kapitaalverlies verbonden. De beheermaatschappij kan op elk moment besluiten de marketing in uw land stop te zetten. Beleggers kunnen toegang krijgen tot een samenvatting van hun rechten in het Nederlands via de volgende link in sectie 6 getiteld "Samenvatting van de beleggersrechten"

Carmignac Portfolio verwijst naar de subfondsen van Carmignac Portfolio SICAV, een beleggingsmaatschappij naar Luxemburgs recht die voldoet aan de ICBE-richtlijn.
De Fondsen zijn beleggingsfondsen in contractuele vorm (FCP) conform de UCITS-richtlijn of AFIM-richtlijn onder Frans recht.