Tweede kwartaal 2024: Voorbeelden van onze activiteiten als actief aandeelhouder

Gepubliceerd
11 september 2024

Als langetermijnbeleggers gaan wij met de bedrijven waarin wij beleggen regelmatig in gesprek om hen aan te moedigen hun praktijken op het vlak van milieu, maatschappij en ondernemingsbestuur (Environmental, Social, Governance – ESG) te verbeteren. In tweede kwartaal 2024 kwam ons actief aandeelhouderschap tot uiting in.

11Dialogen met bedrijven
99%Deelname aan algemene vergaderingen
62%Van de vergaderingen waar Carmignac minstens één keer tegen het management heeft gestemd*

*Deze gegevens hebben betrekking op het aantal vergaderingen waar Carmignac een stem heeft uitgebracht tegen de aanbeveling van het bestuur. In de praktijk gaat het om stemmen die zijn uitgebracht tegen resoluties van het management en, in de meeste gevallen, om stemmen die zijn uitgebracht voor resoluties van de aandeelhouders (tenzij de resolutie van de aandeelhouders wordt gesteund door het management).

Carmignac verbindt zich ertoe de dialoog met bedrijven op te bouwen rond vijf categorieën: ESG ratings, specifieke thema's, impact, controversieel gedrag en tot slot stembeslissingen op algemene vergaderingen.

In tweede kwartaal 2024 zijn we 11 keer een dialoog gestart met de bedrijven waarin we beleggen en hebben we twee soorten engagement besproken.
In tweede kwartaal 2024 heeft Carmignac bij 62% van de stemmingen ten minste eenmaal tegen het bestuur van onze deelnemingen gestemd.

Ter illustratie lichten we hierna ons engagement met een bedrijven in Q2 2024.

Edenred SE

Sector: Bancaire obligaties
Regio: Frankrijk

Het bedrijf is een participatie in onze fondsen1.

Het bedrijf is betrokken geweest bij een aantal controverses met betrekking tot kartelvorming en veilingfraude. We zijn met het bedrijf in gesprek gegaan om te begrijpen hoe ze met deze controverses zijn omgegaan en of ze hun controles naar aanleiding van deze incidenten hebben versterkt. We hebben ook van de gelegenheid gebruik gemaakt om enkele algemene ESG-vragen te stellen.

In mei 2024 hielden we een videogesprek met de vertegenwoordiger van het bedrijf voor investeerdersrelaties.

De controverses van het bedrijf hebben betrekking op historische gebeurtenissen in de periode 2019-2022, met betrekking tot hun op papier gebaseerde oplossingen. Aangezien ze nu zijn overgeschakeld op digitale oplossingen, verwachten ze niet dat soortgelijke problemen zich zullen voordoen. Ze hebben ons ook uitgelegd dat ze zijn begonnen met het herzien van hun aanbestedingsproces door een extern bedrijf in te huren om hen van aanbevelingen te voorzien, maar de conclusies zijn nog niet afgerond. We zijn blij met de toezegging van het bedrijf om dit probleem aan te pakken, maar merken op dat, aangezien ze een gedecentraliseerd bedrijfsmodel hanteren, veranderingen moeilijk door te voeren kunnen zijn.

We hebben de ESG-benadering van het bedrijf in bredere zin bekeken en we erkennen hun inzet en acties om het personeelsbehoud te verbeteren door doelen te stellen voor het management om het verloop te verminderen en hun strategie om plastic afval te verminderen door kaartloze alternatieven te implementeren voor klanten.

Na de dialoog met de onderneming hebben we onze START-rating onder de governance-pijler gewijzigd van B naar C. Dit is gedaan om de controverses te weerspiegelen waarmee de onderneming te maken heeft gehad en het feit dat het herontwerp van het aanbestedingsproces nog niet is afgerond. We zullen de onderneming blijven volgen en waar nodig actie ondernemen.

1Vanaf 30 juni 2024: Carmignac Portfolio Grande Europe, Carmignac Portfolio Human Expérience, Carmignac Portfolio Patrimoine Europe, FP Carmignac European Leaders.

Voor meer informatie over ons beleid inzake verantwoord beleggen, verwijzen wij u naar onze rubriek Verantwoord Beleggen:

Verantwoord Beleggen

Recente analyses

Duurzaam beleggen9 september 2024Nederlands

De opgeblazen kosten van de energietransitie

1 minuten leestijd
Meer informatie
Duurzaam beleggen14 maart 2024Nederlands

Duurzame obligaties: een beleggingskans?

2 minuten leestijd
Meer informatie
Duurzaam beleggen17 juli 2023Nederlands

Onze milieugerelateerde verwachtingen – Klimaat

1 minuten leestijd
Meer informatie

Marketingdocument. Dit document is bedoeld voor professionele cliënten.

De Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR) 2019/2088 is een Europese verordening die vermogensbeheerders verplicht hun fondsen te classificeren zoals onder meer: "artikel 8" die milieu- en sociale kenmerken bevorderen, "artikel 9" die investeringen duurzaam maken met meetbare doelstellingen, of "artikel 6" die niet noodzakelijk een duurzaamheidsdoelstelling hebben. Voor meer informatie, bezoek: https://eur-lex.europa.eu/eli/reg/2019/2088/oj?locale=nl. Bij elke beslissing om in het gepromote fonds te beleggen, moet rekening worden gehouden met alle kenmerken en doelstellingen ervan, zoals die in het prospectus beschreven zijn.
Dit document mag niet geheel of gedeeltelijk worden gereproduceerd zonder de voorafgaande toestemming van de Beheermaatschappij. Het vormt geen inschrijvingsaanbod, noch een beleggingsadvies. De informatie in dit document kan onvolledig zijn en kan zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd. De informatie en meningen in dit document houden geen rekening met de specifieke individuele omstandigheden van beleggers en mogen nooit worden geïnterpreteerd als juridisch, fiscaal of beleggingsadvies.

België: Dit bericht is gepubliceerd door Carmignac Gestion S.A., een door de Franse financiële toezichthouder "Autorité des Marchés Financiers" (AMF) goedgekeurde portefeuillebeheerder, en haar Luxemburgse dochteronderneming Carmignac Gestion Luxembourg, S.A., een beheermaatschappij voor beleggingsfondsen die is goedgekeurd door de Luxemburgse financiële toezichthouder "Commission de Surveillance du Secteur Financier" (CSSF). "Carmignac" is een geregistreerd handelsmerk. De slogan "Investing in your Interest" is gekoppeld aan het handelsmerk van Carmignac. Dit materiaal is ook verkrijgbaar bij Caceis Belgium S.A., de financiële dienstverlener in België, op het volgende adres: Havenlaan 86c b320, 1000 Brussel.

Om aan te geven welke aandelen in de fondsenportefeuilles van Carmignac zijn of waren opgenomen, wordt voor illustratieve doeleinden naar bepaalde effecten en financiële instrumenten verwezen. Dergelijke verwijzingen zijn niet bedoeld als aanbeveling om direct in de betreffende instrumenten te beleggen en vormen ook geen beleggingsadvies. Het is de Beheermaatschappij niet verboden om zonder voorafgaande kennisgeving deze instrumenten te verhandelen. De portefeuilles van Carmignac-fondsen kunnen zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd.

CARMIGNAC GESTION - 24, place Vendôme - F-75001 Parijs - Tel.: Tel.: (+33) 01 42 86 53 35 – Door de AMF goedgekeurde beleggingsmaatschappij. Franse naamloze vennootschap met een aandelenkapitaal van EUR 13.500.000 – Handelsregister van Parijs B 349 501 676

CARMIGNAC GESTION Luxembourg – City Link - 7, rue de la Chapelle – L-1325 Luxemburg – Groothertogdom Luxemburg – Tel.: (+352) 46 70 60 1 - Dochteronderneming van Carmignac Gestion - Een door de CSSF goedgekeurde beleggingsmaatschappij met een aandelenkapitaal van EUR 23.000.000 - Handelsregister Luxemburg B67549.