Juni was een bijzonder bewogen maand – een aantal vertrouwensindicatoren begon af te kalven1 en de inflatie trok verder aan tot nieuwe recordniveaus2. Het vooruitzicht dat de centrale banken van de ontwikkelde landen hun monetair beleid verstrakken terwijl de conjunctuur vertraagt, baart beleggers ernstig zorgen.
Volatiele staatsobligaties ...
De staatsobligatiemarkten waren tegen die achtergrond ongezien volatiel. De koers van Duitse tienjarige staatsobligaties liet schommelingen van wel 2% op één dag zien, wat de afgelopen twintig jaar slechts zelden is gebeurd. De spreads op bedrijfsobligaties en uitgiften van de 'perifere' landen gingen pijlsnel de hoogte in – de Italiaanse tienjaarsrente ging bijvoorbeeld in enkele dagen tijd van 3% naar meer dan 4%.
De Europese Centrale Bank (ECB), die stond te trappelen om haar monetair beleid zo snel mogelijk te verkrappen, zag zich dan ook genoodzaakt in allerijl een nieuw instrument aan te kondigen om fragmentatie van de eurozone te voorkomen en de spanningen te bedaren. Wij handhaven niettemin short-posities op Europese staatsobligaties, want: 1) het uitzonderlijke aankoopprogramma van de ECB loopt af; 2) de (gebrekkige) financiering van budgettaire steunmaatregelen zal deze zomer voor een hoog emissievolume zorgen, in het bijzonder in Frankrijk en Italië. Dat kan de rente voor die twee landen hoger duwen.
... voorzichtig met aandelen
Op de aandelenmarkten blijven we, vanwege het effect dat de hardnekkige inflatie en de vertragende groei hebben op de marges van bedrijven en op de vraag, relatief terughoudend gepositioneerd, met in juni een netto-aandelenblootstelling in onze mixfondsen van 5% tot 20%. Wel hebben we sterker ingezet op defensieve sectoren (die vanwege hun weerbaarheid zeer sterk vertegenwoordigd zijn in onze portefeuilles): gezondheidszorg, basisconsumptiegoederen en de delen van de sector duurzame consumptiegoederen waar de vraag het minst elastisch is.
De voornaamste uitzondering op die uitgesproken defensieve positionering was China, waar de aandelenmarkten nu een van de beste prestaties sinds het begin van het jaar van alle grote economieën van de wereld laten optekenen. De tekenen dat Peking zich milder opstelt op monetair, budgettair en reglementair vlak en de coronamaatregelen versoepelt, steken positief af tegen het hardere klimaat dat elders in de wereld opgang maakt of er zit aan te komen.
Actief beheer van de euro-dollarkoers
We hebben ook onze valutastrategieën actief beheerd en onze blootstelling aan de euro sterk verlaagd ten gunste van de Amerikaanse dollar. Meer nog dan het renteverschil tussen Europa en de Verenigde Staten zijn het vooruitzicht op duurdere energie-import en de kans dat noodplannen een rem op de Europese export zetten bijzonder donkere wolken boven de eenheidsmunt.
Verder hebben we short-posities ingenomen op het pond sterling, aangezien de Britse economie na drie maanden van nul- of negatieve groei op de rand van een recessie balanceert, terwijl de prijzen in het Verenigd Koninkrijk nog altijd met meer dan 10% stijgen.
Voor herstel rekenen wij vandaag op onze lage blootstelling aan staatsobligaties, het asymmetrische potentieel van onze aandelenportefeuille – in het bijzonder de geleidelijke heropbouw van de blootstelling aan China – en onze beleggingen in dollar. Dat herstel kan aan kracht winnen als de inflatie in Europa zoals verwacht de komende maanden terugvalt.
Publicitaire mededeling
Bron: Carmignac. Dit is een publicitaire mededeling. Dit document mag geheel noch gedeeltelijk worden gereproduceerd zonder de voorafgaande schriftelijke toestemming van de beheermaatschappij. Het vormt geen inschrijvingsaanbod, noch een beleggingsadvies. De informatie in dit artikel kan onvolledig zijn en zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor toekomstig rendement. Verwijzingen naar bepaalde effecten of financiële instrumenten zijn voorbeelden van beleggingen die in de portefeuilles van de fondsen van Carmignac aanwezig zijn of waren. Deze verwijzingen hebben niet tot doel om directe beleggingen in die instrumenten aan te moedigen en zijn geen beleggingsadvies. De Beheermaatschappij is niet onderworpen aan het verbod op het uitvoeren van transacties met deze instrumenten voorafgaand aan de verspreidingsdatum van de informatie. De portefeuilles van de fondsen van Carmignac kunnen op ieder moment worden gewijzigd.
CARMIGNAC GESTION – 24, place Vendôme – F-75001 Parijs – Tel.: (+33) 01 42 86 53 35 Door de AMF goedgekeurde maatschappij voor portefeuillebeheer. Franse naamloze vennootschap met een vermogen van EUR 15,000,000 – HR Parijs B 349 501 676 • CARMIGNAC GESTION Luxembourg, City Link, 7 rue de la Chapelle - L-1325 Luxemburg Tel.: (+352) 46 70 60 1 - Dochteronderneming van Carmignac Gestion. Door de CSSF goedgekeurde beheermaatschappij van beleggingsfondsen. Naamloze vennootschap met een vermogen van EUR 23.000.000 - HR Luxemburg B67549